In de media

Over Joris

Ik ben geboren op 4 juni 1994 te Zelhem (Provincie Gelderland) en ben vanaf mijn 3e jaar ”verslingerd” geraakt aan draaiorgels. Als klein jochie voorop de fiets bij mijn opa kwam ik in aanraking met het draaiorgel Crescendo in Doetinchem. Toen wist ik al dat ik later orgelman wilde worden! Nadat ik met mijn ouders naar Zuidlaren verhuisde liep ik in mijn jeugdjaren mee met draaiorgel de Dulciaan en de Piccolo van Guus Diekstra in Groningen. Toen ik wat ouder werd ging ik mee met de enige echte Amsterdamse orgelman Ruud Brienen in de Jordaan te Amsterdam en later ging ik met draaiorgelvriend Erik Mertens met zijn draaiorgel in Zwolle draaien.

Sinds 2015 heb ik mijn eigen bedrijf en ben ik zelfstandig orgelman. Het eerste draaiorgel wat ik kocht was het Vierkantje, even later gevolgd door draaiorgel 'de Floreal' die veel moderne liedjes kon spelen via het midisysteem. Ook kwamen er drie kleinere orgels in de collectie en werd de Dolores aangeschaft en kreeg ik draaiorgel "Pronkjewai" in beheer. Toen ik in 2022 draaiorgel "het Zonnetje" kocht kreeg de Floreal een nieuwe eigenaar.

Ik speel met mijn draaiorgels in diverse steden, zo ben ik geregeld te horen en te zien in Zuidlaren, Delfzijl, Haren en in de stad Groningen en in vele plaatsen in de buurt voor diverse feesten en partijen.
Ook promoot ik de draaiorgels waar ik kan: Zo ben ik veel op radio en tv te horen en te zien en sta ik regelmatig in de krant, zowel regionaal als landelijk. Inmiddels ben ik ook al zeven jaar wekelijks te horen op Q-Music met het spel “Hoor is, daar is Joris!” waarbij luisteraars moeten raden welk top-40 hit er op het draaiorgel gespeeld wordt en dan kans maken op het Q-Music verrassingspakket!

Hieronder een impressie van mijn overige optredens in de media:

 

________________________________________________________

Juni 2024
Interview in de Groninger Ondernemers Courant

September 2023
Draaiorgelbedrijf Joris ten Have wordt eigenaar van draaiorgel "Pronkjewail"

Voor de reportage van OOGtv klik hier.

________________________________________________________

Draaiorgel bij theaterstuk over de beschieting op de Dam

Op 4, 5 en 6 mei trad ik met een draaiorgel op in het Frascati theater te Amsterdam. Mimetheatergroep Bambie had een voorstelling gemaakt over de beschieting op de Dam en in deze voorstelling had het draaiorgel, net zoals op 7 mei 1945 op de Dam, een belangrijke rol.
Cas Hendrickx leverde het draaiorgel (Het Ijscassie) , componist Eef van Breen schreef voor het draaiorgel een driekwartier durend muziekstuk dat de samenkomst verklankt van vrijheid en oorlog, feest en verschrikking en Thomas Sterk leverde de muziekboeken.

In het kort:
Op 7 mei 1945 viert een uitgelaten menigte op de Amsterdamse Dam de bevrijding. Om drie uur ’s middags vuren plotseling, vanaf het balkon van de sociëteit op de hoek van de Kalverstraat, Duitse SS’ers hun geweren af op de massa. Die is weerloos op het open plein. Mensen zoeken dekking achter lantarenpalen, kleine kiosken en achter draaiorgel Het Snotneusje dat het feest had opgeluisterd. Er vallen meer dan dertig doden en ongeveer honderd gewonden. Over deze gebeurtenis maakte Mimetheatergroep Bambie een beeldende voorstelling, met als startpunt de historische foto’s en de vervormde tijdsbeleving van de geschokte feestvierders.

Tijdens de repetities viel het helemaal samen; als je enkel de muziek hoort vraag je je af wat het orgel aan het doen is maar zodra je er ook beeld bij hebt krijg je een hele andere kijk op deze speciale composities.

Er was veel belangstelling voor het theaterstuk en ook waren mensen verbaasd dat er naast traditionele muziek ook ‘andere geluiden’ uit een draaiorgel kan komen.
Het was een bijzonder project om mee te maken en een eer om er aan mee te mogen werken!

Foto's: Jorn Heijdenrijk

Februari 2023: Artikel in de Groninger Gezinsbode:

December 2021;
in december waren wij te zien in het programma Busje komt zo van Paul de Leeuw op NPO1. Orgelliefhebber Pepijn wilde graag zijn draaiorgeldiploma halen en Barth-Jan werd verrast met een draaiorgelversie van een compositie van zijn vader.
Klik hier voor het TV optreden (vanaf 12:40 en vanaf 42:30)

September 2021; RTL Nieuws loopt een dag mee in Haren om een portret te maken van mijn beroep. De (online)-uitzending volgt later in oktober.

September 2021; Joris maakt twee mensen wakker op camping Westerbergen in het programma "Jan-Willem start op" van NPO Radio 2.
Hieronder op de foto met DJ Jeroen kijk in de Vegte.

December 2020; Joris in het programma “Het museum van Nederland” van Omroep Max met draaiorgel Dolores en het frontje van een draaiorgel waarmee ‘de zaak’ begon.
Bekijk het hier terug. (vanaf 19:45 en vanaf 25:30)

November 2020; Joris komt voor in een vraag in Klouk, de eigenaarde kennisquiz van RTV Noord! Check het hier.

Oktober 2020; felicitatie van een 100-jarige in Groningen; RTV Noord was erbij!
Bekijk het hier.

Juli 2020: Na tijden van afwezigheid (in verband met het Coronavirus) mocht ik weer de stad in met het draaiorgel! Het Dagblad van het Noorden schreef er het volgende over:
Klik hier! en hier!

Ook was er andere pers aanwezig, o.a. OogTV en RTV-Noord!
47aef664-6918-4a99-b7bb-eee39dfcd56f
072ed991-fb4a-4a5e-ab93-04bbcb2cdd03
32d2f2b3-05cb-4251-97be-5c9984a49805

Ook RTV-Noord kwam al eerder met de aankondiging dat het draaiorgel de stad weer in mag!
IMG-0362
IMG-0358

Juni 2020: Vanwege het Coronavirus mag ik niet spelen met het draaiorgel in de binnenstad van Groningen.
Het Dagblad van het Noorden schreef er het volgende over:
Klik hier!

Maart 2020
In Maart 2020 werd de wereld opgeschrikt door het Coronavirus. Vele mensen werden ernstig ziek of overleden hier zelfs aan. Afschuwelijk! Ook vele evenementen werden afgelast en op straat werd het stil. Wat een grote schrik voor een ieder!
Ook bij ons werden vele opdrachten afgezegd. Aangezien het op straat ook rustiger werd zagen wij onze inkomsten dalen. Hoe moet dat nu verder?
Als een van de eerste kwamen wij op het idee om draaiorgels in te zetten bij verzorgingstehuizen / instellen waar mensen in quarantaine zitten. Vanaf buiten kunnen ze het grote draaiorgel wél horen én zien! En zo geschiedde….. binnen enkele dagen – na een bericht op onze facebookpagina! – stroomde de uitnodigingen binnen om bij vele mensen te komen.
Ook kwamen we veelvuldig hiermee in het nieuws. Hieronder enkele foto’s hiervan!

IMG_7097e54563ed-5a48-4bbc-ae24-fd89dae7aacb
IMG_7070
IMG-7301

82C0F16D-C80A-4E8B-9D7D-B8DFB3932DF0 Foto: @HogelandNieuws

IMG-6464IMG-6202IMG-6352
a0249fc1-f02d-410d-ae23-1e2c742d2649
IMG-6158
IMG-6357
166417f4-9de8-4445-b9db-40fa42b44e4a
178c95d9-16f9-4a88-a2a8-23df564dabdc
IMG-6182

IMG-643723-10-2019 – Artikel in de Eemslander
IMG_2489
9-10-2019 – Artikel in ,, de Krant van Tynaarlo”
IMG_2169

Op woensdag 18 september zong zanger en entertainer René Karst mee met ons draaiorgel met zijn hit , Atje voor de sfeer!’ vanuit de binnenstad van Groningen.
Voor een filmpje klik hier !
Joris ten Have met René Karst

Op maandag 16 september was ik met draaiorgel “Dolores” bij de Studio van Radio 2 in Hilversum op verzoek van Rob Stenders. Hij wilde zanger Danny Vera verrassen met een versie van zijn lied “Roller Coaster” op het draaiorgel. En dat kon natuurlijk geregeld worden!
Voor de beelden en de versie op het draaiorgel klik hier!
Foto’s : Draaiorgel “Dolores” bij Radio 2 met Danny Vera en de presentatoren van Stenders Platenbonanza Rob Stenders en Caroline Brouwer.
Danny Vera, Rob Stenders, Caroline Brouwer en Joris ten Have bij draaiorgel DoloresDanny Vera bij draaiorgel Dolores

Op vrijdag 6 september maakte ik live op Radio 2 tijdens het programma “Jan Willem start op” Rob Stenders wakker op de camping in Hoenderloo tijdens 100 uur voor KWF.
Zie hier de beelden en wat enkele foto’s!

Naamloos

Joris ten Have nieuwe stadsorgelman van Stad en ommeland!

Op vrijdag 29 juni 2018 is Joris ten Have door burgemeester Den Oudsten van Groningen benoemd tot stadsorgelman van Groningen en is daarmee de nieuwe beheerder van het stadsdraaiorgel “de Pronkjewail”. Zie hieronder alle berichtgeving hierover:

Dagblad van het Noorden: klik hier
RTV Noord: klik hier (het orgel is te zien vanaf 13.55)
Focus Groningen: klik hier

Burgemeester Den Oudsten met de nieuwe stadsorgelman Joris ten HaveFoto van burgemeester Den Oudsten met de nieuwe stadsorgelman Joris ten Have

Draaiorgel Pronkjewail bij RTV NoordDraaiorgel de Pronkjewail in de studio van RTV Noord.

– Krantenartikelen

Ons Haren, 8 juni 2016

De Midweek, 20 april 2016

Joris ten Have met draaiorgel Floreal in de midweek.

Overig

 

Andere media (klik op de link):

“Het Vierkantje” op RTV Noord tijdens Bommen Berend (Gronings Ontzet)

“Het Vierkantje” was vrijdag 22 augustus op Slam!FM in het programma Warming Up ! en op Q-Music in de Itunes top30.

Joris ten Have bij RTV Drenthe over het arrangement “Viva la Vida” op het grootste draaiorgel ter wereld.

Joris ten Have bij het programma “Tros Nieuwsshow” op radio 1